Dieta ketogeniczn to modny w ostatnim czasie styl żywienia, który jest uważany za sposób na wiele chorób. W niektórych sytuacjach może być metodą leczniczą, jednak trzeba ją stosować pod kontrolą.
Napoje izotoniczne należą do żywności specjalnego przeznaczenia i zalecane są sportowcom. Samodzielnie przyrządzony domowy izotonik może się przydać podczas upałów, w celu zapobiegania odwodnieniu.
Detoks jaglany to dieta opierająca się na spożywaniu przede wszystkich kaszy jaglanej i przygotowanych z niej potraw. Jest to dieta monoproduktowa i jej długotrwałe stosowanie może powodować szereg niedoborów witaminowych.
Dieta śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Zalecana jest w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, w tym chorób sercowo-naczyniowych.
Rośliny strączkowe odgrywają ważną rolę w diecie, nie tylko wegetariańskiej. Stanowią cenne źródło białka, a także węglowodanów, błonnika oraz witamin i składników mineralnych.
Kimchi to pikantne sfermentowane warzywa, które są charakterystycznym dodatkiem do potraw kuchni koreańskiej. Warto poznać ich zalety i wprowadzić do swojego jadłospisu.
Dieta DASH, zwana jest najzdrowszą dietą świata. Jej stosowanie pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym sercowo-naczyniowych.
Węglowodany powinny być częścią zdrowej diety. Jeśli wybieramy odpowiednie produkty zawierające węglowodany i nie spożywamy zbyt dużej ich ilości, wtedy nie są tuczące.
Regularne pływanie zapewnia prawidłowy i harmonijny rozwój ciała, poprawia kondycję, ogólny stan zdrowia i może być idealną formą rehabilitacji pourazowej. Pływanie pozytywnie wpływa na proporcje ciała i zapewnia doskonałe samopoczucie.
Dla wielu osób rzeżucha to po prostu nieodłączny element świątecznej dekoracji i tradycja. Warto jednak wiedzieć, że rzeżuchę śmiało można włączyć do grupy “superfood”. Dzięki składnikom odżywczym i bioaktywnym rzeżucha stanowi cenny element diety korzystnie wpływający na funkcjonowanie organizmu. Wskazana jest szczególnie w okresie wiosennego przesilenia.