Orzechy - rodzaje i właściwości prozdrowotne
Orzechy charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu ( aż 60 – 63%) oraz białka ( 15 – 18%) i niemalże niewykrywalną ilością sodu. Są także źródłem wielu innych składników o właściwościach prozdrowotnych, jak tokoferoli, steroli i związków fenolowych, co czyni z nich wartościowe produkty w codziennej diecie. Już choćby popularne w Polsce orzechy włoskie charakteryzują się idealnym stosunkiem kwasów omega – 6 do omega – 3, są źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu oraz witamin: E, C i z grupy B. Dowiedz się dlaczego warto jeść orzechy i co można zyskać włączając orzechy do swojej diety. Jakie orzechy wybrać?

Spis treści:
- Orzechy włoskie
- Orzechy laskowe
- Orzechy nerkowca
- Orzechy arachidowe
- Orzechy makadamia
- Migdały
- Orzechy pistacjowe
- Orzechy brazylijskie
- Pekan
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie w 100g dostarczają aż 638kcal, charakteryzują się też najwyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu alfa – linolenowego, należącego do kwasów omega – 3 i idealnym stosunkiem kwasów omega – 6 do omega – 3 wynoszącym 4:1. Są źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu oraz witamin: E, C i z grupy B. Wraz z orzechami pekan w swoim składzie zawierają największą ilość związków fenolowych – przeciwutleniaczy, które między innymi eliminują reaktywne formy tlenu oraz blokują wolne rodniki chroniąc w ten sposób organizm przed stresem oksydacyjnym, a tym samym przed rozwojem chorób cywilizacyjnych (np. miażdżycą, chorobami nowotworowymi). W badaniach wykazano, że spożywanie orzechów włoskich poprawia funkcjonowanie śródbłonka naczyń, korzystnie oddziałuje również na skład mikroflory jelitowej wspomagając wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych, obniża stężenie cholesterolu i może zmniejszać stres czy uczucie niepokoju.
Orzechy laskowe
W skład tłuszczu orzechów laskowych wchodzą w głównej mierze nienasycone kwasy tłuszczowe, z których największy udział ma kwas oleinowy z rodziny omega – 9. Jednak z powodu niskiej zawartości kwasu linolenowego stosunek kwasów omega – 6 do omega – 3 jest bardzo niekorzystny i wynosi 79:1. 100g orzechów laskowych dostarcza 629kcal. Orzechy laskowe stanowią doskonałe źródło witaminy E ( ich zalecana porcja wynosząca 42g pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę E), jak również dobre źródło magnezu, wapnia, potasu, żelaza i cynku. Obecne w diecie obniżają stężenie frakcji LDL cholesterolu, a także redukują poziom cholesterolu całkowitego.
Orzechy nerkowca
100g orzechów nerkowca jest źródłem 553kcal, a więc charakteryzuje je najmniejsza kaloryczność wśród orzechów. W swoim składzie zawierają sporą dawkę żelaza ( 6,68mg w 100g), dużą ilość potasu, magnezu, cynku i selenu, a także witaminy E i B6. Naukowcy z Kanady wykazali, że spożywanie orzechów nerkowca poprawia wrażliwość komórek na insulinę.
Orzechy arachidowe
Orzechy arachidowe nazywane są również orzechami ziemnymi i fistaszkami. Spośród wszystkich orzechów największy jest w nich udział białka, aż 28,5%. Podobnie jak orzechy laskowe charakteryzują się niekorzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega – 6 do omega – 3, a mianowicie 77:1. Ich 100g jest źródłem 567 kcal. Dostarczają potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu oraz dużej ilości witaminy E, kwasu foliowego. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, dzięki poprawie profilu lipidowego.
Orzechy makadamia
Cechą charakterystyczną dla orzechów makadamia jest bardzo duża zawartość tłuszczu wynosząca 70%, z czego większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Przekłada się to na najwyższą wśród orzechów wartość kaloryczną równą 718kcal na 100g orzechów. Zawartość białka jest równa 7,91g w 100g, a węglowodanów 13,82g. Są źródłem dużej ilości steroli, a ponadto wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku i selenu. Co ważne w orzechach makadamia niewielka jest ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i nie przekracza ona 3-4%. Są też jedynymi orzechami, w których witamina E nie występuje lub jest w znikomej ilości.
Migdały
Migdały w 49,42% składają się z tłuszczu, 21,67% stanowią węglowodany, a 21,22% białka. Charakteryzują się jedną z mniejszych kaloryczności wśród orzechów, a mianowicie 581kcal w 100g i najwyższą ilością wapnia oraz błonnika pokarmowego – 12,2%. Są doskonałym źródłem witaminy E, magnezu, żelaza i cynku. Badanie, w którym połowa uczestników stosowała dietę z udziałem migdałów w ilości 56g dziennie wykazało u osób z tej grupy zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL cholesterolu oraz wolnych kwasów tłuszczowych, wskaźników diagnozy i oceny ryzyka miażdżycy. Ponadto w innym badaniu zaobserwowano, że spożywanie migdałów może wspierać kontrolę glikemii i działać ochronnie na układ sercowo – naczyniowy, a w połączeniu z dietą o zmniejszonej kaloryczności pomaga zredukować nadmierną masę ciała.
Orzechy pistacjowe
Pistacje w 100g są źródłem 557kcal, a zawartość tłuszczu kształtuje się na poziomie 45,39%. Przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe (56,48%), kwasów omega – 3 jest zaledwie 0,44%. Charakteryzują się najwyższą zawartością potasu 1025mg w 100g i sporą ilością witaminy E.
Orzechy brazylijskie
Kaloryczność orzechów brazylijskich wynosi 565kcal w 100g. Charakteryzuje je niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega – 6 do omega – 3. Istotną cechą orzechów brazylijskich jest duża zawartość selenu równa 36,1μg/g. Stanowią też najlepsze źródło magnezu. W badaniach wykazano, że spożycie od 20 do 50g orzechów brazylijskich wpływa na poprawę profilu lipidowego poprzez zwiększenie stężenia frakcji HDL cholesterolu, a zmniejszenie poziomu frakcji LDL. Udowodniono także, że pomagają zwalczać stan zapalny i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pekan
Orzechy pekan w 100g dostarczają aż 691kcal. Ze względu na niską zawartość kwasu alfa - linolenowego (zaledwie 0,65%) mają niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega – 6 do omega – 3. Obok orzechów włoskich charakteryzują się za to najwyższą ilością związków fenolowych, a także wysoką zawartością steroli. Są źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku i selenu.
Źródła:
- Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A. Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno – Spożywczego 2016; 71 (3): 44 – 58.
- Stróżyk A. K., Pachocka L. Znaczenie orzechów w prewencji pierwotnej i wtórnej cukrzycy typu 2. Clin Diabetol 2017; 6 (1): 26 – 33.
- Mironiuk K. Orzechy jako element dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób układu sercowo – naczyniowego oraz cukrzycy typu 2 w: Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych PTD, Warszawa 2016.
- Zdrojewicz Z. et al. Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka. Med Rodz 2015; 18(3): 124 – 130.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego jest częstym zaburzeniem przewodu pokarmowego, znacznie częściej występującym u kobiet. Objawy obejmują między innymi skurcze, bóle brzucha, wzdęcia, gazy i biegunkę.
Jaką herbatę wybrać?
Każdy jej rodzaj charakteryzuje się innym składem, wykazuje też różne działanie na twój organizm. Zapraszamy do naszego przewodnika właściwościach herbaty.
Korzyści prywatnej opieki zdrowotnej
Obniżające się temperatury i zimne wiatry nie będą naszymi sprzymierzeńcami w walce z bakteriami i chorobami. Jak zadbać o zdrowie? jakie korzyści daje wykupienie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?
Właściwości herbaty
Picie herbaty może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Dowiedz się co kryje w sobie herbata. Jaki rodzaj herbaty wybrać?
Czy SMOG niszczy wzrok?
Zanieczyszczone powietrze niekorzystnie wpływa na Twój organizm. Czy smog niszczy także wzrok? Czy można się bronić przed smogiem? Pytamy specjalistę okulistyki.